|   | 

Dobroczynne właściwości miodu

Wsparcie pracy serca, szybsze gojenie ran, uzupełnienie diety o ważne składniki odżywcze lub wzmocnienie odporności – każdy powód, by wprowadzić do diety miód, jest dobry. Miód to znany od wieków, naturalny środek leczniczy, a przy tym pyszny dodatek do wielu dań. Dlaczego warto go regularnie jeść?

Czy miód jest zdrowy ? - właściwości lecznicze

Biorąc pod uwagę jego rozliczne właściwości, praktycznie każdy. Jedzenie sporych ilości miodu poleca się jednak głównie osobom, których zdrowie jest z pewnych powodów zagrożone. Oznacza to, że miód powinny jeść przede wszystkim ludzie, których odporność jeszcze się nie ukształtowała, oraz osoby starsze – o odporności już obniżonej. Miód świetnie sprawdza się w okresach zwiększonego wysiłku fizycznego i psychicznego. Pomaga także w budowaniu odporności tym, którzy często chorują i cierpią z powodu nawracających infekcji.

Jaki miód na serce ?- układa krwionośny w dobrej formie 

Miód składa się w sporej mierze z cukrów prostych, które niezwykle korzystnie wspomagają pracę mózgu, stanowiąc dla niego łatwo dostępne paliwo. Dlatego miodowy cukierek lub szklanka herbaty posłodzonej miodem tak dobrze przywraca jasność myślenia i zmniejsza zmęczenie. Z miodu skorzystają także osoby cierpiące z powodu chorób serca. Zawiera on acetylocholinę, zmniejszającą częstotliwość skurczów, a także potas, odpowiedzialny za kurczliwość włókienek mięśniowych. Oczywiście nie tylko choroby serca czy nadciśnienie wymagają troski – warto zadbać o układ krwionośny zawczasu.

​​

Jaki miód na przeziębienie - naturalny antybiotyk ?

Miód pszczeli jest także źródłem naturalnych antybiotyków. Nadtlenek wodoru, ten sam, który w roztworze z wodą tworzy wodę utlenioną, ma wspaniałe działanie bakteriostatyczne. W miodach nie brakuje też apidycyny, lizozymu i inhibiny. Substancje te hamują namnażanie bakterii i zwalczają je, zanim dojdzie do poważnej infekcji. Działają na gronkowce, paciorkowce, rzęsistki, drożdżaki i inne chorobotwórcze drobnoustroje. Warto dodać, że najlepsze działanie antybiotyczne posiadają miody z pasiek znajdujących się na pewnej wysokości (1000 m. n.p.m.) - szczególnie grykowy, lipowy, spadziowy.

Jedzenie miodu codziennie , a substancje odżywcze

Jedzenie miodu poprawia też urodę i zdrowie poprzez dostarczanie organizmowi niezbędnych składników. To głównie witaminy A, C oraz z grupy B, biotyna, kwas foliowy. Stanowi też źródło mikroelementów, na przykład manganu, kobaltu, ale też fosforu, żelaza, magnezu.

Jad pszczeli - leczenie nietypowymi metodami

Miody można z powodzeniem wzbogacać dodatkiem ziół, by jeszcze lepiej wpływały na zdrowie. I tak miód z melisą ma działanie uspokajające i wyciszające. Aronia może pobudzić apetyt u dzieci czy osób starszych, a także skutecznie obniżyć ciśnienie krwi. Pokrzywa to źródło żelaza, ale i substancji wspomagających pracę wątroby, trzustki – poprawia i przyspiesza przemianę materii. Podbiał i miód to sprawdzone, niezawodne [połączenie przy przeziębieniach i innych infekcjach dróg oddechowych, a ponadto wzmacnia działania antybakteryjne miodu.

Warto również zapoznać się z dość niszową i kontrowersyjną, choć cieszącą się rosnącym uznaniem formą terapii. Apitokynoterapia to leczenie z użyciem... pszczelego jadu. Co więcej, aplikuje się go głównie naturalnie, przez użądlenia. Pszczoły, broniąc się, tracą życie – utrata żądła to dla nich również utrata przewodu pokarmowego. Produkują jednak także bardzo silny antybiotyk, przynoszący ulgę chorym na artretyzm, reumatyzm, gościec.

Zobacz również