|   | 

Dom

Wyjątkowy klimat - jak wybrać kuchnię na drewno?

Kuchnia opalana drewnem to element, który wielu z nas pamięta z domów swoich dziadków. Przyjemny trzask płonących polan i specyficzna technika gotowania na rozgrzanej płycie mają w sobie niezaprzeczalną magię. W nowoczesnych kuchniach rzadko można napotkać takie rozwiązanie - używamy kuchenek gazowych, elektrycznych, bardzo popularne są też płyty indukcyjne. Coraz więcej osób wraca jednak do źródeł, wybierając kuchnię opalaną drewnem. Dziś jest to dość kosztowna, designerska inwestycja, która potrafi stworzyć w tym ważnym pomieszczeniu niezwykły, unikalny klimat.

Zalety i wady kuchni na drewno

Dlaczego kuchnia na drewno, która mogłaby wydawać się aktem powrotu do niepraktycznych, staroświeckich rozwiązań, zyskuje dziś na popularności? Główną zaletą jest oczywiście design. Kuchnie na drewno, zwłaszcza kaflowe, z okienkiem, w którym widać polana i płomienie, to kuchenna magia. Wielu użytkowników twierdzi też, że gotowanie na takiej kuchni jest szczególnym przeżyciem, a potrawy mają unikalny smak. Przyjemny jest także rytuał rozpalania ognia i grzania się przy nim, szczególnie w chłodne wieczory. Oczywiście dzisiejsze kuchnie na drewno są nowoczesne i bezpieczne, choć miewają "staroświecki" design.

A jak wygląda kwestia kuchni na drewno z krytycznego punktu widzenia? To przede wszystkim o wiele więcej pracy, niż przy kuchence elektrycznej czy gazowej. Nie wystarczy użyć pokrętła, by wyregulować temperaturę i gotować. Samo gotowanie to kolejna ważna sprawa - używanie płyty, pod którą szaleją płomienie, wymaga specjalnych umiejętności. Gotowania na kuchni opalanej drewnem trzeba się więc nauczyć. Dla niektórych osób minusem będzie też koszt samej kuchni i konieczność zaopatrywania się w drewno.

Jak wybrać odpowiednią kuchnię?

Nowoczesne kuchnie na drewno nie są dziś jeszcze tak popularne, by liczba modeli i sklepów była zawrotna. Dlatego osoby decydujące się na taki zakup biorę pod uwagę głównie te cztery aspekty:

Bezpieczeństwo

Chodzi oczywiście o to, by spaliny były bezpiecznie odprowadzane, a sama kuchnia nie stwarzała zagrożenia pożarowego w domu. Większość nowoczesnych modeli spełnia rygorystyczne normy, podobne do tych dotyczących wkładów kominkowych.

kuchnia na drewno zalety

Cena

To kolejne istotne kryterium. Prosty model, bez przeszklonego paleniska czy ręcznie malowanych kafli będzie naturalnie tańszy, niż małe, kuchenne dzieło sztuki.

Design

Bardzo istotny przy wyborze sprzętu, jakim jest kuchnia na drewno. Może być bardzo nowoczesny i minimalistyczny, choć równie wielką popularnością cieszą się kuchnie kaflowe, nawiązujące do dawnej estetyki.

Wymiar

Dość oczywista, a jednak decydujące kwestia. Płyta w kuchni na drewno musi być na tyle duża, by wygodnie było na niej gotować, jednak nie każdy posiada przestrzeń zdolną zmieścić ogromną kuchnię.

Czy to się opłaca?

Trudno mówić o opłacalności w wyborze sprzętu, który dla większości osób pełni funkcję nie tylko praktyczną, ale też (a może przede wszystkim) dekoracyjną. Kuchnia na drewno jest stosunkowo kosztowna, choć jej eksploatacja może być tańsza, niż używanie elektrycznej czy gazowej kuchenki.

Zobacz również