|   | 

Dlaczego tak ważne są bakterie kwasu mlekowego w diecie dziecka?

Babcie mawiały, że nie ma nic lepszego dla naszego organizmu jak zsiadłe mleko, kefir lub jogurt. W sezonie letnim zajadaliśmy się młodymi ziemniaczkami popijając fermentowanym mlekiem. W czasie choroby mamy podawały nam lakcid, rozpuszczony w szklanej ampułce. Co łączy te wszystkie produkty? Właśnie bakterie kwasu mlekowego czyli probiotyki.

Bakterie kwasu mlekowego

Flora bakteryjna każdego człowieka jest przedmiotem licznych badań naukowców. Fascynuje ogrom zasiedlających nas tak zwanych „dobrych” i „złych” bakterii oraz ich wpływ na działanie całego naszego organizmu. Przez pierwsze kilka miesięcy po narodzinach dziecko nie tylko otrzymuje dużą dawkę odporności wraz z mlekiem mamy ale i bakterii, które mają za zadanie skolonizować jego małe ciałko i przyczynić się do sprawnego jego funkcjonowania. A mają wpływ na bardzo wiele aspektów naszego życia nie tylko na właściwe trawienie.

Bakterie fermentacji mlekowej ogólnie znane są pod nazwą Lactobacillus. Mają zdolność do fermentacji cukrów, w tym laktozy, co wykorzystywane jest szeroko w przemyśle mleczarskim do produkcji jogurtów czy kefirów. Rozróżniamy szczepy:  Lactobacillus, Bifidobacterium, Lactococ­cus, Streptococcus, Leuconostoc, Oenococ­cus, Carnobacterium, Enterococcus, Tetra­genococcus, Vagococcus oraz Weissella, a mimo, że różnią się między sobą budową łączy je to, że w trakcie procesu fermentacji powstaje przy ich udziale kwas mlekowy. Pośród bakterii kwasu mlekowego najlepiej poznanym jest szczepy Lactobacillus rhamnosus, na którego temat powstało już około 800 różnych prac naukowych.

Znaczenie tych bakterii w organizmie

Bakterie kojarzą nam się raczej z czymś negatywnym. W końcu sięgamy po antybiotyki by się ich pozbyć kiedy bierze ans choroba. Jednak nic bardziej mylnego. Nasze ciała są pełne tych złych i tych dobrych bakterii, a najważniejsza wśród nich jest równowaga. Utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej jest kluczowe dla zachowania nas w dobry zdrowiu ale i samopoczuciu, gdyż jak dowodzą badania naukowe to co dzieje się w jelitach ma również wpływ na nasz nastrój.

Lactobacillus są potrzebne nam wszystkim na co dzień, warto więc zadbać by już od dziecka ich poziom nie spadał, a każda przebyta choroba, leczenie antybiotykami czy biegunka potrafi zachwiać tę delikatną równowagę. Bakterie te mają wpływ na trawienie, perystaltykę jelit, łagodzą objawy nietolerancji laktozy dzięki temu, że rozkładają ją na cukry prostsze. Pomagają w zapobieganiu biegunce podróżnych ale i w trakcie trwania zakażenia rotawirusem czy popularnej „grypie żołądkowej”. Po antybiotykoterapii niekiedy również pojawiają się dolegliwości żołądkowe czy biegunka, której można zapobiegać poprzez podawania probiotyków zawierających szczep Lactobacillus rhamnosus. Wyjałowiony silnymi lekami organizm nie potrafi sam sobie poradzić z kolejną infekcją dlatego też jest podatny na zakażenia grzybicze, unikniemy ich jeśli sięgniemy po dodatkowe wsparcie w postaci bakterii kwasu mlekowego.

Badania z ostatnich 15 lat wskazują tez na dobroczynny efekt działania owych bakterii w terapii leczenia alergii oraz Atopowego Zapalenia Skóry u dzieci. U części dzieci obserwowano znaczącą poprawę stanu skóry. Najskuteczniejsze jednak są w leczeniu zaburzeń układu trawienia. Nawracające bez wyraźnej przyczyny czy diagnozy bóle brzucha u dzieci mogą być wynikiem zaburzenia równowagi mikroflory.

Suplementacja

Probiotyki stosuje się jednak nie tylko podczas choroby ale i by choroby uniknąć. Naukowcy są zgodni, że bakterie te wspomagają produkcję cytokin i immunoglobulin, dzięki temu zwiększają odporność, bez wywoływania stanu zapalnego. Zazwyczaj ilość białych krwinek w organizmie rośnie podczas infekcji, natomiast przy udziale dobrej flory bakteryjnej białe krwinki utrzymują się na stałym wysokim poziomie dzięki czemu kiedy do systemu trafia wirus lub zła bakteria są od razu gotowe do obrony.

Jako, że na co dzień często nie spożywamy wystarczającej ilości produktów fermentacji mlekowej, lub są one nie wystarczająco dobrej jakości warto zastanowić się nad suplementami diety, które uzupełnią naszą mikroflorę. Generalnie jogurty, które najczęściej spotykamy mogą nie wystarczyć gdyż zawierają mało lub wcale nie zawierają probiotyków nam potrzebnych. Kupując preparaty z bakteriami kwasu mlekowego takie jak na przykład Dicoflor krople mamy pewność, że dostarczamy sobie nie tylko odpowiedni szczep ale też adekwatną ilość. Na szczęście Lactobacillus są odporne na działanie kwasu żołądkowego dzięki czemu nie ulegają trawieniu, więc nawet podane w formie doustnych kropli czy płynu trafią do jelita, które naturalnie zasiedlają. Więcej o probiotykach przeczytasz na stronie http://www.dicoflor.pl/pl/produkty/dicoflor-krople/.

 

Materiał zewnętrzny

Zobacz również

  • Rodzaje aparatów ortodontycznych

    ​ Wady zgryzu o różnym nasileniu dotykają bardzo wiele osób. Szacuje się, że nawet ponad połowa społeczeństwa boryka się z takimi...

  • Co to jest botulina?

    ​ Toksyna botulinowa lub inaczej jad kiełbasiany to bardzo groźna neurotoksyna. Choć zatrucie tą substancją może być nawet śmiertelne...