|   | 

Dom

W kuchni bądź jak chirurg

Dla większości Polaków kuchnia jest miejscem bardzo ważnym i wykorzystywanym niemal codziennie. Choć dla nas może wydawać się, że to oczywisty truizm – na zachodzie trendy kształtują świadomość społeczeństwa w zupełnie inny sposób. Niektórzy narzekają, że jesteśmy zacofani w stosunku do Ameryki Północnej czy reszty Europy, jednak należy sobie zdać sprawę, że nasz tradycyjny styl życia jest na ogół dużo zdrowszy niż w innych państwach, gdzie zatraciła się kultura gotowania. W wysoko rozwiniętych państwach zanika rytuał przygotowywania posiłków na koszt niskowartościowych posiłków z fast foodów.

Zdrowa moda na gotowanie

Obecne trendy należy wyjątkowo pochwalić za promowanie naturalnego, zdrowego trybu życia w zgodzie z naturą i własnym ciałem. Popularne programy telewizyjne zahaczające o tematy kulinarne  jasno wyrażają się o tym, że powinniśmy korzystać z wysokiej klasy produktów lokalnych o sprawdzonej jakości, aniżeli wysoce przetworzonych gotowych posiłków. Często w ogóle nie zadajemy sobie trudu, by spojrzeć na skład, podczas gdy roi się w nim od kodowanych nazw regulatorów, konserwantów, zagęszczaczy i innych syntetycznych substancji, z których duża część nie jest obojętna dla naszego ustroju, może odkładać się w wątrobie lub niszczyć jej komórki. Oczywiście nie wszystkie kodowane związki są szkodliwe, a te należące do listy E uznane są przez Unię Europejską za względnie bezpieczne w użyciu. Nie ma dla nas jednak nic zdrowszego niż dieta oparta o dania przygotowane ze świeżych produktów – najlepiej z własnego ogródka działkowego lub przydomowego. Trzeba być bowiem świadomym, że owoce i warzywa w sklepach są spryskiwane lub zanurzane w płynie, który zapewnia im znany z hipermarketów ładny wygląd pozbawiony niedoskonałości i różnego rodzaju nalotów. Z tego powodu trzeba pamiętać, by każdorazowo obmywać zakupioną zieleninę przed wrzuceniem jej do garnka.

Sztuka przyrządzania

Idealny przepis na zdrowie wymaga nie tylko odpowiednich produktów, które dostarczają odpowiednich składników, ale również właściwego przygotowania, abyśmy mogli wycisnąć z nich jak najwięcej dla naszego organizmu. Najnowsza Piramida Żywienia i Aktywności Fizycznej nakreśla nam 400 gramów warzyw jako ilość, którą powinniśmy spożywać na co dzień, by każdy z nas czuł się dobrze. Potrzebne są nam bowiem witaminy i składniki mineralne w nich zawarte. Co ciekawe i istotne – podczas klasycznego gotowania wypłukujemy te związki i zmieniamy nieodwracalnie ich strukturę, co uniemożliwia nam ich przyswojenie we właściwy sposób. Najlepszą alternatywą dla gotowania jest przygotowywanie potraw na parze, z kolei jeśli smażymy to bez tłuszczu i krótkotrwale. Dzięki temu jesteśmy w stanie zachować jak najwięcej dobroczynnych substancji, jak również pozytywnie wpłynąć na późniejszy proces trawienia.

Stal niezawodna jak skalpel

Gotowanie na parze nie jest wbrew pozorom trudnym zadaniem i w dużej części może nam zastąpić dotychczasowe metody przyrządzania potraw. W każdej kuchni znajduje się na ogół durszlak lub innego rodzaju kratka oraz garnek. Wystarczy tak dopasować te dwie części, by warstwa parującej wody mogła oddziaływać na zawieszonych na przykładowo durszlaku warzywach. Powstaje jednak kilka problemów – podstawowym jest po prostu brak takiego durszlaka, który pasowałby do naszych garnków. Oprócz tego może okazać się, że po włożeniu go do garnka nie ma po prostu miejsca na warstwę wody, która będzie parowała. Alternatywą jest zestaw naczyń przygotowany dokładnie z myślą o zdrowszych sposobach żywienia – takich, które są przystosowane w 100% do gotowania na parze. Taki sprzęt jest sekretem wielu restauracji oraz gospodarzy słynących wśród znajomych z okraszonych pysznymi potrawami przyjęć. Popularnym w Polsce producentem takich specjalnych garnków jest Philipiak Milano – firma, która ma pół wieku doświadczenia w tworzeniu ergonomicznych, praktycznych rozwiązań w kuchni. Ich produkty wyrabiane są ze stali chirurgicznej, co sprawia nie tylko, że wyglądają profesjonalnie, ale również pozwalają na ich eksploatacje przez długie lata – nie musimy martwić się o rdzę i ubytki. Pamiętajmy, że garnki to zazwyczaj inwestycje, które zaważą o naszym komforcie gotowania przez długi czas. Oprócz tego kupowanie najtańszych garnków może okazać się niebezpieczne – wiele współczesnych modeli pochodzących z tanich chińskich fabryk zgrzewa pojedynczymi punktami rączki do samego garnka. Nie jest to trwałe i bezpieczne połączenie, zwłaszcza podczas przenoszenia garnka pełnego gorącej zupy. Aby oszczędzić sobie sprzątania całej kuchni, a co gorsza poparzeń warto raz w życiu zdecydować się na kupno naczyń godnych zaufania.

To jak zadbasz o swoje zdrowie zależy od Ciebie, więc zacznij od podstaw – tego, co daje Ci energię i chęć do życia. Jedzenie jest przecież ważną częścią dnia każdego z nas, jak również łączącym nas elementem kultury.

Materiał zewnętrzny

Zobacz również