Rozwiązania dla trudnych przestrzeni – nowoczesne...
Współczesne projektowanie bram wjazdowych wymaga kreatywności i elastyczności, szczególnie jeśli mamy do czynienia z trudnymi...
Właściwe przechowywanie i transport produktów wrażliwych na ciepło, jest konieczne i niezwykle ważne. Ta zasada dotyczy przede wszystkim produktów spożywczych, które mogą szybko się zepsuć, jeśli nie będą odpowiednio zabezpieczone przed upałami. Niezbędne mogą okazać się specjalne kartony izotermiczne.
Ochrona produktów spożywczych przed zmianami temperatury jest konieczna podczas transportu oraz przechowywania. W tym drugim przypadku zazwyczaj chodzi o maksymalnie kilkadziesiąt godzin. Dłuższy czas wymaga przechowywania produktów w chłodniach lub lodówkach.
Optymalna temperatura, jaką należy zapewnić w transporcie i podczas przechowywania, to 20 stopni Celsjusza, ale poszczególne produkty, szczególnie spożywcze, mogą wymagać znacznie niższej. Aby sprostać wymaganiom, wystarczy zapakować żywność w specjalne kartony izotermiczne, które pozwalają utrzymać odpowiednią temperaturę. Co ważne, stała temperatura utrzymuje się w takich opakowania przez konkretną liczbę godzin, określoną przez producenta.
Trzeba też pamiętać, że transport produktów wrażliwych na ciepło powinien odbywać się w pojazdach, które są wyposażone w specjalne urządzenia chłodnicze oraz monitorujące zmiany temperatury. Kartony izotermiczne służą wtedy jako dodatkowe zabezpieczenie.
Wśród opakowań na upały, najpowszechniejsze są kartony izotermiczne, które:
Ochrona przed zmianami temperatury jest możliwa dzięki odpowiedniej konstrukcji opakowań, którą charakteryzują się m.in. kartony izotermiczne dostępne na: https://www.rajapack.pl/kartony-pudelka-opakowania-kartonowe/kartony-opakowania-izotermiczne_C1194.html. Ich wnętrze jest wykonane z pianki polistyrenu ekstrudowanego, który ma strukturę małych zamkniętych komórek, oraz z metalicznej powłoki, znajdującej się na zewnątrz i wewnątrz opakowania, która w środku odbija zimno. Taka budowa opakowania przeznaczonego na upały, gwarantuje najlepszą ochronę tego typu.
Liczbę godzin, podczas których zawartość opakowania jest chroniona przed wysokimi temperaturami, można wydłużyć, stosując specjalne wkłady chłodzące. Dzięki nim, czas utrzymywania pożądanej temperatury może wzrosnąć np. z 24 nawet do 48 godzin. Ich zaletą jest także duża praktyczność oraz wielokrotność użytku. Są też wydajne i bardzo proste w obsłudze. Wkłady wystarczy wcześniej zamrozić, aby późnej mogły chłodzić produkty, oddając im swoją niską temperaturę.
Artykuł sponsorowany
Współczesne projektowanie bram wjazdowych wymaga kreatywności i elastyczności, szczególnie jeśli mamy do czynienia z trudnymi...
W dobie zmieniającego się klimatu i wzrostu zapotrzebowania na komfort cieplny, coraz więcej osób zastanawia się nad wykorzystaniem...
Witajcie! Dzisiaj opowiemy wam, jak krok po kroku obrobić okno dachowe. Zadanie to może wydawać się skomplikowane, ale przy odpowiednich...
Jesień to czas, gdy temperatury zaczynają spadać, a wieczory stają się coraz chłodniejsze. Dla wielu osób jest to okres, w którym...
E-mail: sugestia@adssupport.pl
ADSSupport to portal wielotematyczny, na którym znajdziesz szereg cennych porad, informacji i artykułów z różnych dziedzin życia. Zapraszamy!