Jak dbać o cerę trądzikową? Poznaj naturalne...
Trądzik to powszechny problem, który dotyka osoby w każdym wieku, a jego nasilenie może być różne. Choć dostępne są różne metody leczenia...
Mikrobiom to zagadkowe pojęcie, które po raz pierwszy pojawiło się na przełomie XX i XXI wieku.
Termin ten oznacza ogół mikroorganizmów, które występują w danym siedlisku i obejmuje wszystkie mikroorganizmy – zarówno naturalne bakterie oraz grzyby, jak i cząstki chorobotwórcze. Żyjące w tym samym środowisku mikroby nie tylko wzajemnie na siebie wpływają, ale mają też wpływ na swe otoczenie.
Mikroorganizmy te osiedlają się m.in. w naszym ciele, wybierając określone lokalizacje – takie, jak jama ustna, skóra, układ rozrodczy, górne drogi oddechowe i w szczególności przewód pokarmowy. O tym, że posiadamy ich w sobie sporo, najlepiej świadczy waga, którą mikrobiom może osiągnąć: to nawet 2 kg!
Skąd się bierze mikrobiom?
Wszystko zaczyna się już w okresie życia prenatalnego dziecka, a jego mikrobiom kształtowany jest wtedy przede wszystkim przez florę bakteryjną matki. W chwili narodzin dochodzi do intensywnej kolonizacji układu pokarmowego, jednak budowa mikroflory zależy od sposobu urodzenia dziecka. Maleństwo urodzone siłami natury już po drodze spotyka się z bakteriami matki, które tworzą jego naturalną odporność w dalszym życiu. W trakcie cesarskiego cięcia noworodek w pierwszej kolejności poznaje bakterie otoczenia.
Dalej mikrobiom kształtuje karmienie niemowlęcia. W mleku matki znaleźć można m.in. żywe szczepy bakterii kwasu mlekowego, pozytywnie wpływające na rozwój dziecka. Wytwarza się w ten sposób bariera ochronna, utrudniająca rozwój bakterii chorobotwórczych. Przez to też inny jest mikrobiom malucha karmionego naturalne, a inny karmionego mlekiem modyfikowanym albo w mieszany sposób.
Dlaczego prawidłowy mikrobiom jest ważny?
Mikroflora jelit, czyli zasiedlający je mikrobiom, ma istotny wpływ na naszą podatność na rozmaite choroby. Jelita są najbardziej istotnym punktem naszego układu immunologicznego – od stanu ich mikroflory zależne jest aż 70% naszej odporności. To tam właśnie dochodzi m.in. do zobojętnienia działania toksyn, enzymów, alergenów i innych składników pokarmowych (np. cynku) czy biosyntezy niektórych witamin.
Nieprawidłowe funkcjonowanie jelit oznacza więc przede wszystkim mniejszą odporność naszego organizmu. To także nieprawidłowo funkcjonujący metabolizm, dolegliwości związane z układem trawiennym, bóle brzucha, wzdęcia i biegunki, ryzyko pojawienia się alergii oraz rozwinięcia się poważnych chorób dotyczących układu pokarmowego (jak choroba Crohna-Leśniewskiego).
Jak wspomóc swój mikrobiom?
Kluczem jest zachowanie równowagi mikroflory. Ta może być osłabiana działaniem rozmaitych leków, w szczególności antybiotyków, które niszczą zarówno szkodliwe dla zdrowia, jak i dobroczynne bakterie. Ważne jest więc stosowanie probiotyków, takich jak LACTORAL®immuno, które odbudowują barierę ochronną organizmu. Ma to szczególne znaczenie w przypadku niemowląt i małych dzieci, ale także przyszłych matek.
Materiał zewnętrzny
Trądzik to powszechny problem, który dotyka osoby w każdym wieku, a jego nasilenie może być różne. Choć dostępne są różne metody leczenia...
Współuzależnienie to złożony problem emocjonalny i psychologiczny, który dotyczy osób związanych z osobami uzależnionymi od substancji...
Marzysz o białym, promiennym uśmiechu? Dla wielu osób jest to nie tylko kwestia estetyki, ale także pewności siebie i satysfakcji z wyglądu...
Depilacja laserowa zyskuje coraz większą popularność, ponieważ każdy chce mieć gładką i piękną skórę na każdy dzień. Depilacja...
E-mail: sugestia@adssupport.pl
ADSSupport to portal wielotematyczny, na którym znajdziesz szereg cennych porad, informacji i artykułów z różnych dziedzin życia. Zapraszamy!